9.3.08

Tid för reflektion

En utav mina, liksom många andras, favoritbloggar är Hotspot. Hon har inte bara ett stort intresse för mode, utan besitter även en bred kunskap i ämnet. Hon känner till tidsepoker och modets roll, kan peka ut en designers första verk och "tänker" mode. För henne är det inte bara en livsstil och intresse, utan något som kan och bör, diskuteras ur moral, etik-och miljösynvinkel. Vilket jag uppskattar enormt mycket. Diskussioner är bra, diskussioner är nödvändiga och diskussioner för oss framåt, utvecklar oss och vårt sätt att tänka och resonera;

"Är barnarbetare alltid negativt för barnen?". Om barnen inte arbetar på fabriken så får de prostituera sig och gå på gatan i stället. Tyvärr lever vi i en värld där man tvingas välja på dåligt och mindre dåligt.
"Hur kan en modebloggare vara emot päls men tycka att det är okej att bära hippaste skinnjackan från Acne eller kalvskinnsväska från Balenciaga?"
"Är det okej att ta vilket pris som helst för ett par skor från Louboutin eller en väska från Hermés?"
"Hur tar vi oss ur miljöproblemen, när kunder säger - jag köpte en tröja men det är bara slit och släng som jag använder tre gånger innan jag kastar den i soporna?"

Dessa uttalanden är inga konkreta åsikter från min sida, utan bara tankegångar jag har, saker som slagit mig och som jag gärna vill diskutera.

Jag älskar mode och fram för allt den diskussion man kan föra kring den. Jag vill ha åsikter, debatter och tankeställare. Vart kommer all konsumtion att leda? Kommer vi sluta i ett samhälle där det blir modernt att vara icke-konsument? Hur hanterar jag, som faktiskt har som levebröd att sälja mode till folket, frågan om konsumtion? Trots allt - jag lever för att andra handlar. Dubbelmoral - ja. Och jag - helt säkert en kålsupare.

Och det var därför jag blev så glad när jag satt och spanade igenom Hotspot's blogg och hittade det här äldre inlägget. Hoppas även att hon fortsätter med inlägg av den här typen, då jag tycker att det lyfter en modeblogg till en helt annan nivå.

Bilden kommer härifrån

Inga kommentarer:

Besökare