1.10.08

Kris eller inte?


Som vi alla känner till, har världen gått in i en kritisk ekonomisk fas. Som vanligt är det stora landet i väst en rejäl orsak till att vi hamnat där. Bankerna i USA har under en tid lånat ut mer pengar än de borde till amerikanerna. Många amerikaner har tillåtits att ta alldeles för stora huslån, som de inte kan betala. När sedan bankerna inte fått in pengarna, har de tvingats låna av andra banker, som i sin tur lånat av andra banker osv. Under dessa omständigheter har nu krisen blivit ett fakum.

Idag är vår ekonomi inte längre nationell, utan internationell. Svenska banker lånar även de pengar av amerikanska banker. Jag förstår naturligvis att detta är allvarligt, men den sista tiden har jag blivit helt galen på medias rapportering av det ekonomiska läget för oss svenskar. Hur det påverkar oss, eller inte. Min åsikt är att man vinklar många reportage så att vår ekonomi framstår som om den är betydligt sämre än vad den är. Media skrämmer upp folk att inte spendera en krona, när många kanske inte påverkas alls ännu. I varje reportage hausar media upp situationen och varje gång avslutas det med ett samtal med någon slags expert inom området. När denne väl kommer till tals, visar det sig att vi ska lugna ner oss, för saker och ting är inte alls så illa som vi kanske tror.

När jag öppnar tidningen idag möts jag av en bra artikel! Äntligen någon som sätter mina tankar på pränt.

"Stor del av krisen kommer av psykologiska orsaker. När företag och människor tappar tilltron till en bank, flyttar de sina pengar, vilket kan förvärra krisen. När media rapporterar om börsras och kriser, förvärras paniken."

"...dock är det mycket lite som tyder på att vi kommer att hamna på det tidiga 90-talets höga nivåer."

Självklart ska vi hålla i våra pengar. Men media måste faktiskt ta sitt ansvar och inse vikten av att Sveriges handel inte minskar för mycket. Med dagens mediarapportering, blir ju folk livrädda för att konsumera! Vilket i sin tur påverkar miljontals människor som lever på just det att folk konsumerar. Jag är en av dem. Tack Borås Tidning, för en bra och objektiv artikel.

2 kommentarer:

Pia Wester sa...

Kunde inte hålla med mer, media hjälper ju till genom att blåsa upp och vinkla allt som har ett "nyhetsvärde", det blir rent patetiskt ibland och gör ingenting bättre!

Häromveckan var det ett tv-reportage från en bokbytardag el. liknande, med rubriken "Nu i dessa kristider köper folk begagnat!" Herregud, som om t.ex. återvinning, blocket, Tradera och bloppisar vore nåt nytt fenomen framkallat av bankkrisen, suuuuck.....

Maria sa...

Nej det är helt sjukt. Finns det inte någon regel om att media måste rapportera nyheter någorlunda objektivt?

Besökare