2.9.11

Att måla snickerier

Många är vi som tänker om gamla loppisfynd eller andra snickerier, att en ny färg kommer göra underverk. Och visst är det så! Man ska dock inte underskatta det arbete som ligger bakom ett snyggt resultat. Här kommer checklistan som garanterar ett bra resultat:


  • Välj en bra färg! Använd absolut inte en produkt som är avsedd för annat än snickerier och självklart en produkt av bra kvalitet. Beckers tillverkar kvalitetsfärg och man ska inte luras att tro att det bara är priset som skiljer mot billigare färg.



  • Tvätta! Använd en målartvätt eller en färdig tvättduk. Börjar du slipa direkt på en smutsig och fet yta, jobbar du in det i träfibrerna. När du sedan lägger på färgen kan du få problem med missfärgningar eller ojämn filmbildning i ytan.



  • Slipa! Just detta moment vill man gärna slarva med - ingen kan påstå att det är underhållande att slipa möbler. Men om det är något som är otroligt viktigt för resultatet, så är det just slipandet. Detta gör man för att få en bra vidhäftning på färgen. En ovärderligt bra variant av det klassiska sandpappret är slipsvampen som är enkel att jobba med när man har mycket vinklar och vrår. Det är olika grovlek på sidorna.



  • Grunda! Lägg en grundfärg, och ska du måla svart eller en mörkare kulör är det en klar fördel om du väljer en grundfärg som går att bryta i en liknande kulör. Snickerislip från Beckers är egentligen en produkt för proffsmålaren, men är otroligt bra. Den är lätt att jobba med och ger superbra vidhäftning för den täckfärg som du sedan lägger på.



  • Måla! Två lager täckfärg ger allra bästa resultat. Lackfärgen från Beckers finns i matt, halvblank, blank och högblank. Desto mörkare kulör man målar med, desto mer ser man skillnad på glansen. Man får också en bättre tålighet ju högre glans man väljer. Många vill ha ett matt uttryck, men om man har ett föremål med en slityta, exempelvis en stol eller en byrå som man ställer mycket saker på, kan det vara bättre att välja en halvblank yta.







    • Här är bordet som jag har målat på jobbet med dessa produkter. Jag har målat med Elegant lackfärg V som är högblank och har bara strukit en gång med den hittills och den har en otroligt bra täckförmåga. Ett till tips: När det kommer till verktyg har detta också stor inverkan på resultatet. Ska du jobba med pensel, vilket är bra på mindre ytor, köp en med syntetborst som är avsedd för lackfärger. Väljer man en sämre pensel får man problem med att färgen "repar sig", alltså att du ser penseldragen tydligt. En sämre pensel fäller också gärna hår som lägger sig i färgen. Ska man måla en slät yta är det en klar fördel att använda en mindre och lågluggad roller. Snåla inte på färgen! "Vi som inte kan måla", är gärna för återhållsamma med färgmängden - det ska vara mycket färg i roller/pensel. Jobba med långa drag och "peta" inte för mycket. Lycka till!

      1 kommentar:

      Johanna sa...

      I love it <3

      Besökare