13.1.08

Fashion is nothing but art


Det pratas mycket om mode och konst, och dess förtroliga relation till varandra. Jag tycker, i likhet med många andra, att detta är oerhört roligt. Kanske är det dags för vanliga Svenssons att inse att mode faktiskt är konst? Att det är en livsstil, inte bara ett ytligt ämne för tonårstjejer att ägna sig åt. För mig är mode ett skapande. Många kanske tycker att mode bara är skapande i den form som designers ägnar sig åt. Men för mig handlar det om skapande hela vägen från första pennstrecket av ett plagg ända tills den dag plagget hamnar i soptunnan, lämnas till secondhandbutiker eller förhoppningsvis skickas till något annat land där människor behöver det.

En designer skapar klänningen.

En säljare visar upp den på kollektionsvisning och talar kreativt om hur man tänkt när man skapat plagget, hur det bäst kan komma till sin rätt, hur man kan placera det i butiken.

En inköpare köper klänningen, och börjar redan i sitt huvud formatera en bild av hur den ska merchandisas i butiken.

När klänningen kommer till butiken, packar merchandisern upp den och hänger ut den i butiken, använder sin kreativitet för att framhäva den på bästa sätt, i ett garderobstänk tillsammans med andra styles. Kanske en väska, en byxa, en bolero eller kofta? Rockigt? Kvinnligt? Retro? Stilarna kan bli tusen, beroende på vad man stylar det med. Det görs en fin skyltdocka, förmodligen i samma stil som den vägg där plagget hängts.

En kund kommer in i butiken och får syn på klänningen. Kanske tänker hon precis som merchandisern: den där klänningen vill jag ha, precis som matchat på dockan med mönstrade strumpbyxor, pumps och en soft kofta. Eller så tänker kunden helt annorlunda. "Den där kavajen jag har hemma, och mina gröna Converse, det blir ett unikt och läckert koncept till klänningen".

Kanske har kunden inte alls någon aning om vad hon ska ha till klänningen. Hon får hjälp av säljaren i butiken, att ta fram något som passar. Detta kanske inte alls är samma som merchandisern tänkt? Men forfarande, kreativitet på högsta nivå. När kunden kommer hem, hittar hon säkert andra saker att ha till, och skapar hon med.

Förstår ni vad jag menar? Kreativitet, från början till slut. Visst är det underbart? Visst är det kul att se hur ett plagg kan bäras på oändliga sätt, med accessoarer och andra plagg i mängder av variationer och stilar. Precis som med konst. Så den som tycker att mode bara är något ytligt. Ni har helt fel. Fashion is nothing but art.

1 kommentar:

Anonym sa...

du har helt rätt, jag hoppas fler inser att det går att bära skapelser och inte bara låta dem stå i en bokhylla eller hänga på väggen. Våga korsa vägarna!
P&k
Karro
www.karropeeker.blogg.se

Besökare